Svaka osoba koja radi s hranom mora održavati visoki stupanj osobne higijene i uredan vanjski izgled bez obzira u kojoj fazi procesa proizvodnje i distribucije hrane sudjeluje (prehrambena industrija, skladištenje, transport, trgovina, ugostiteljstvo itd.) kako bi se očuvala njezina zdravstvena ispravnost.
Veliku važnost u održavanju osobne higijene ima postupak higijenskog pranja ruku, a za koji propisi i HACCP preporučuju staviti na vidljivo mjesto, gdje god postoje umivaonici, uputu o pravilnom pranju ruku.
Prema Zakonu o hrani - N. N., br. 46/07., Pravilniku o higijeni hrane N. N., br. 99/07., kao i integriranom sustavu kontrole sigurnosti hrane (HACCP - Hazard Analysis Critical Control Points, što znači Analiza opasnosti i kritične kontrolne točke) provodi se odgovorno ponašanje. HACCP je iznimno značajan za zaštitu potrošača i njime se osigurava proizvodnja i promet zdravstveno sigurne hrane. U svijetu je njegova primjena široko rasprostranjena, a u EU i zakonski obvezujuaća.
HACCP sustav sastoji se od dvije osnovne komponente:
- HA predstavlja analizu rizika, odnosno identifikaciju opasnosti u svakoj fazi i procjenu značaja tih opasnosti na ljudsko zdravlje.
- CCP (kritične kontrolne točke) su faze u kojima možemo spriječiti ili eliminirati rizik za sigurnost hrane, smanjiti ga, kao i staviti ga pod kontrolu.
U ZIRS-u je stoga kreirana nova ploča: INFO-71 POSTUPAK HIGIJENSKOG PRANJA RUKU kako bi sve osobe koje rade s hranom mogle primijeniti pravilan postupak u svrhu smanjenja ili eliminiranja rizika od moguće opasnosti.